Wat is Krav Maga

Wat is Krav Maga? Krav Maga, Hebreeuws voor contactgevecht, is een vecht- en zelfverdedigingsysteem dat ontwikkeld is in het Israëlische leger door Imi Sde-Or Lichtenfelt. Het wordt wereldwijd onderwezen aan strijdkrachtonderdelen, speciale eenheden, politie, beveiliging en aan burgers. Tussen het Krav Maga dat aan militairen, agenten en beveiligers en burgers (Civiel Krav Maga) wordt onderwezen, zitten verschillen. De basistechnieken zijn voornamelijk hetzelfde.

De verschillen worden zichtbaar in de beëindiging van de confrontatie. Daar waar een militair leert met gebruik van zijn wapen een belager van zich af te houden, gaat bij een agent de voorkeur uit naar een arrestatie van een verdachte met zo min mogelijk geweld. De voornaamste doelen zijn het voorkomen van fysiek letsel en het kunnen handhaven in en het wegkomen uit een bedreigende situatie.

Basisprinicpes

In Krav Maga zijn er geen regels en is er geen wedstrijdcompetitie. Ook bestaat er geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. De technieken zijn zowel door mannen als vrouwen uitvoerbaar. De technieken focussen in het algemeen op het trainen van cursisten onder omstandigheden die real-life scenario’s benaderen. De instructeurs van Krav Maga trainen beoefenaars voor situaties waarin verliezen of opgeven mogelijk fataal kan zijn. De Krav Maga aanval- en verdedigingshandelingen hebben als doel het gevaar te neutraliseren en een snelle en veilige aftocht mogelijk te maken.

Deze bestaan uit een reeks van snelle en vloeiende aanvallen op kwetsbare lichaamsdelen door verscheidene efficiënte en vaak harde uitvallen.Het gebruik van alledaagse voorwerpen (bijvoorbeeld een tas, een sleutelbos, een paraplu) wordt aangemoedigd. Daarbij wordt het maximaliseren van persoonlijke veiligheid door ons benadrukt. De Krav Maga trainingprogramma’s bevatten snelle leermethoden waarbij het aaneenrijgen van offensieve en defensieve technieken een belangrijke rol spelen.

Terwijl er geen grenzen zijn aan de te gebruiken technieken in levensbedreigende situaties, benadrukken wij tijdens de trainingen in Civiel Krav Maga dat er een wettelijke noodzaak bestaat om het gebruikte geweld proportioneel te houden. Wij, instructeurs dienen te demonstreren hoe de technieken worden aangepast aan de ernst van de situatie.

De kenmerken van Krav Maga technieken zijn:

  • gebaseerd op natuurlijke en instinctieve reacties;
  • daardoor door iedereen snel aan te leren en makkelijk te onderhouden;
  • effectief en efficiënt;
  • in de praktijk uitvoerig getest op straat- en in oorlogssituaties.